308 poze   50734 vizite

TRICOMONOZA Porumbei

articol luat de la AL3xandru

Uneori agentii tricomonozei pot invada sinusurile prin deschizatura din palatul gurii si pot forma un nodul acolo. Pasarile prezinta o umflatura dura de-alungul fruntii, intre zona narilor si ochi. Medicatia anti-tricomonoza se administreaza timp de- zile, pentru a opri infectia activa. Dupa aceea, se face incizie in piele deasupra zonei celei mai proeminente a nodulului, ducand la exteriorizarea acestuia. Odata inlaturat, este mai bine sa se continue cu medicatia anti-tricomonoza timp de mai multe zile. Insanatosirea este, de obicei, linistita

1.TRICHOMONOZA (boala parazitara)produsă de
Trichomonas gallinae
Pui: anorexie, stomatită, angină pseudomembranoasă, jetaj, disfagie, noduli (chiar cât o alună).Mortalitate 30%.
La adulţi apar mucozităţi din cioc, respiraţie greoaie, raluri,
oboseală De la porumbeii în viaţă sau cadavre foarte proaspete se execută un examen de laborator pe rectat de mucoasă orofaringiană (examenul se execută foarte rapid, deoarece paraziţii se inactivează rapid (în general nu se pune diagnostic pe cadavre) Contaminarea se face prin apa de băut (adulţi) sau prin hrănirea cu laptele din guşă (pui).Tratament:
ROMETRONIDAZOL pulbere 25-50 mg/porumbel sau COLUMBOBIOFORT cpr sau FLAGELSTOP pulbere şi Polivitamine (CPB,BIOVIT PLUS,AD3E,VITA B COMPLEX).
Adăposturile vor fi dezinfectate zilnic cu DECONTAMINOL, CATIOROM, JAVEL

2.TRICOMONOZA -in partea din spate a gatului se vede o substanta de culoare alb branzos
-puii din cuib cer mancare tot timpul
-porumbeii bolnavi slabesc
- pe timpul noptii , cand porumbeii dorm se aud asa numite sforaituri


- Lamaia, otetul de mere cu miere au rolul in prevenirea trichomonozei si prevenirea bolilor respiratorii.
- Trichomonoza este cancerul porumbeilor !

3. PREVENTIA SI TRATAMENTUL TRICHOMONOZEI
FLAGELSTOP (pulbere hidrosolubila cu metronidazol si vitamina C), 10 g / 40 porumbei (2 l de apa) / zi, timp de 3 – 5 zile (preventiv), pana la 7 zile (curativ)…
… sau individual, COLUMBOVIOFORT comprimate: (2 cpr / zi, timp de 3 – 5 – 7 zile). Daca din apa din zona dvs. este dura, va sugeram sa administrati in plus
VITAMINA C pulbere (1 g / 2 l de apa) simultan cu FLAGELSTOP – ul.

TRICOMONOZA(malai)
Pentru prevenirea si combaterea Tricomonozei se folosesc produse pe baza de METRONIDAZOL. Doza preventiva este de 20-25 mg/ porumbel/zi, timp de 3-5 zile, iar cea curativa este de 50 mg/porumbel/zi, timp de 5-7 zile consecutiv.
Individual putem folosi COLUMBOVIOFORT comprimate de 10 mg ROMETRONIDAZOL.




TRICOMONOZA - FLAGELSTOP (buvabil) -1 plic (50g) / 2,5 l apa
-ENTEROGUARD (comprimate) - 1 sfert de comprimat / porumbel
- COLUMBOVIOFORT (comprimate) - 1 comprimat / porumbel
- FLAGYL uman (buvabil) - 7 ml / 1 l apa

Tricomonoza
Tricomonoza (intalnita si sub denumirea de trichomonoza sau “malai“) este cea mai raspandita boala a porumbeilor. In articolele in limba engleza, o gasiti sub denumirea de trichomoniasis sau canker.

Simptome de tricomonoza:

■inghitit repetat; se poate observa mai ales dupa ce pasarile aterizeaza de la antrenament
■depuneri galbene in cioc si gat, de unde si denumirea populara de “malai”
■penaj zburlit
■apatie
■scadrea greutatii, lipsa de vioiciune
■consum crescut de apa – acesta da si asa numitele “cuiburi umede”, cand parintii cu tricomonoza pompeaza in pui multa apa
■ezitarea de a zbura
Majoritatea porumbeilor au tricomonoza in timpul vietii, dar rareori simptomele ei se pot vedea la pasarile mature. Stresul provoaca o crestere a numarului tricomonadelor si boala incepe sa afecteze porumbelul. Arata zgribulit, inceteaza sa se mai hraneasca si slabeste, iar daca nu este tratat la timp, moare. Puii sunt cei mai afectati. De aceea unii crescatori obisnuiesc sa-i trateze de tricomonoza imediat dupa intarcare. Altii nu fac acest lucru, deoarece doresc ca puii sa-si dezvolte imunitatea. Trateaza doar in timpul etapelor, cand stresul intra in scena. Daca pasarile nu pot ramane sanatoase la un nivel minim de stres, nu trebuiesc tinute.

Pasarile mature introduc puilor cantitati mici de tricomonade in timpul hranirii, si astfel acestora le creste imunitatea treptat.

Tricomonadele sunt niste flagelate, si se deplaseaza in fluide. Asadar, toti porumbeii de concurs “curati” pot lua imediat tricomonoza in mijlocul de transport, cand sute sau mii de porumbei beau din acelasi recipient.

Boala are mai multe forme:

■forma faringeala – este cea mai intalnita. Crescatorii observa depuneri galbene in gatul pasarii. In cazurile severe, aceste depuneri pot ingreuna hranirea sau chiar respiratia
■forma ombilicala – se transmite de la cuibul infectat in corp la puii inca mici, la nivelul abdomenului
■forma pe organe – in cazurile cele mai severe, tricomonoza afecteaza organele interne. Este deseori gasita in ficat. Majoritatea pasarilor vor muri din cauza disfunctionalitatilor ficatului
TRATAMENT

Ronidazolul este o substanta des folosita in tratamentul tricomonozei. Dimetridazolul si metronidazolul au fost retrase de pe piata datorita riscurilor de efecte secundare.

Medicamente eficace, speciale pentru porumbei si intalnite pe piata din Romania: Tricoplus, BS, Flagelstop, Columboviofort.

Este bine sa nu se abuzeze de aceste medicamente (sa nu se foloseasca la intamplare, sau fara motive intemeiate) deoarece tricomonadele pot deveni imune. Tratamentul se face conform indicatiilor de pe prospecte.

Recomandari pentru administrare:

■nu se administreaza mai putin decat este recomandat deoarece tricomonadele mai puternice pot supravietui si pot forma o familie care cu greu se mai elimina
■avand in vedere ca majoritatea medicamentelor se dau in apa de baut, se tine cont de faptul ca iarna porumbeii beau mai putina apa iar vara mai multa; de aceea unii crescatori prefera dozarea prin hrana, umectand boabele de care se va lipi pulberea medicamentoasa


Trichomonoza


•Cauze :
- Protozoar ( unicelular ) parazit
- Parazitul este localizat in gusa, gat si esofag – Pasarile tinere sunt mai susceptibile
- Boala intalnita la nivel mondial
- 80 % dintre porumbei sunt infectati
•Infestatia :
- Contact direct: batai , …
- Prin apa de baut
- Prin laptele de gusa


Simptome :
•Tineret
- membrane galbene in gat
- pete cu aspect de “branza”
- in cazurile severe se observa si infectii (abcese) la nivelul organelor interne si ombilic
•Pasarile batrane
- majoritatea timpului: nu prezinta simptome
- rezultate proaste la concursuri
- ocazional :
* gat rosu
* mucus in gat
* membrane galbene


Diagnostic :
•Examinarea microscopica a exsudatului din gusa
- inainte de imperechere
- inainte de sezonul de concurs
- in timpul sezonului de concurs
Preventie :
•Curatarea si dezinfectia adapatorilor
•Tratamente preventive
- 6 zile produse pe baza de ronidazol
* In timpul clocitului
* Inaintea sezonului de concurs
- 2 zile la interval de 2 saptamani in timpul sezonului de concurs
Tratament :
•Produse pe baza de ronidazol timp de 6 zile (de ex. Tricho Plus)
•produse pe baza de metronidazol (de ex. Flagyl tablete)


TRICOMONOZA


Tricomonaza sau “mălai” este o boala des intâlnită la porumbei. Aceasta afectează în principal puii din cuib, de 6-15 zile, şi porumbeii tineri de până la 3 luni. Porumbeii maturi sunt, în cele mai multe cazuri doar purtători ai acestui parazit, fapt care le oferă un anumit grad de imunitate. Boala se poate manifesta si la adulţi, atunci când aceştia prezintă o slăbire a rezistenţei organismului, cauzată de o altă boală, sau datorită unei alimentaţii neechilibrate, din care lipsesc cantităţiile necesare de săruri minerale şi vitamine.
Transmiterea bolii se face direct de la porumbeii purtători la cei sănătoşi, mai ales prin contaminarea apei. Aceasta se manifestă sub două forme, acută şi cronică. Forma acută apare îndeosebi la pui, iar simtomele sale sunt tristeţea, somnolenţa, lipsa poftei de mâncare. De asemnea, mai poate apărea şi diareea cu excremente spumoase, iar în cazul netratării bolii, porumbeii mor în 8-10 zile de la contaminare. Forma cronică apare mai ales la adulţi şi se manifestă în timp.
Boala se manifestă la nivelul faringelui sau a organelor interne. Prima varianta este cea mai des intâlnită şi apare ca o umflătură uşoară de culoare alb-gălbuie. În fază incipientă, aceasta se desprinde uşor, fără a lăsa în urmă leziuni, dar într-un stadiu mai avansat, umflăturile se pot extinde la cioc, în esofag şi în guşă. Aceste umflături primesc cu timpul un aspecte brânzos, fiind ataşate mucoasei, iar prin înlăturarea lor vor rezulta leziuni ale mucoasei de o culoare roşu-aprins. Într-un stadiu mai avansat, depozitele alb-gălbui se transformă în noduli, care vor cauza deformarea capului, a gâtului sau devierea ciocului. Tricomonaza manifestată la nivelul organelor, mai ales la nivelul ficatului, şi mai rar la pancreas, cecum sau rect are o evoluţie de lungă durată, iar semnele sunt mai puţin evidente, eventual sub formă de diaree.
Pentru a se preveni apariţia acestei boli, se recomandă introducerea în crescătorie doar a porumbeilor care au fost examinaţi în prealabil, precum şi realizarea unui control periodic, la şase luni; evitarea suprapopulării crescătoriei şi păstrarea curăţeniei şi nu în ultimul rând administrarea dozelor necesare de substanţe nutritive în cadrul hranei zilnice.
Pentru tratarea acestei boli se pot folosi metronidazol-ul uman( in prima zi ½ pastila, apoi pana la 3-5 zile câte ¼ pastila), ronidazolul ( timp de 4-10 zile, în combinaţie cu vitamine), Flagelstop (1 plic/2,5 l apă), Enteroguard ( ¼ comprimat/ porumbel ), Columboviofort( 1 comprimat/porumbel), Flagyl uman (7 ml/ 1l apă).
imgres
imgres
imgres
imgres

Comentarii album • 1
andrey11 28 mai 2013  
interesant si util
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.